pondelok 28. augusta 2017

Recenzia na ffuD fest 2017

Včera vyšla na punkovom portáli Punkgen recenzia na festival ffuD fest 2017, v ktorej bolo spomenuté aj moje vystúpenie:

...onedlho prichádza na radu Mišo Štich. Človek známy vďaka svojmu webu s názvom Muzika - komunika. Okrem neho sa venuje aj prevádzkovaniu ďalšieho umelecko - výtvarného blogu, kde poskytuje priestor aj výtvorom ľudí trpiacich duševných či fyzickým postihnutím. Aspoň podľa oficiálnych lekárskych kruhov sa jedná o chorobu či vadu. Čo sa na prvý pohľad javí ako problém resp. až prekliatie môže na druhej strane predstavovať obrovský dar a nadanie. Vo svetle týchto skutočnosti mi je zrejmý dôvod zaradenia coveru od RUDIMENTARI PENI do jeho playlistu. Spevák a textár tohto bristkého anarcho - punkového kultu sa venoval práve umeniu neskôr označovanému aj ako Outsider art. Ale späť k jeho predstaveniu. Po počiatočných tech. problémoch so zvukom, môže do plnej krásy rozkvitnúť jeho osobitý folk punk s ľahko poetickým nádychom. Tých čo prejavia záujem poteší desiatimi vlastnými pesničkami. Medzi nimi odznejú aj "Oči" a "Lži", ktoré sú vo forme lofi nahrávok prístupné na jeho webe. Asi najvýraznejšie vo mne zarezonuje skladba "Prehltnúť vlas". Podľa mojej mienky sa jej obsah týka žiaľ neodvratného procesu starnutia, ktoré je našim tichým a trpezlivým spoločníkom v každej jednej uplynutej sekunde. Aj keď v súčasnosti prevláda dychtivá túžba vyjadrená vo všemožných snahách ostať naveky mladým. S vysokou pravdepodobnosťou je ale pointa textu asi niekde úplne inde :). A možno označenie texty je v tomto prípade značne nepresné. Jedná sa skôr o zlomky a útržky pesničkárových skúseností, zážitkov a zamyslení. Na záver nám odprezentuje tri cover verzie, medzi ktorými nechýbajú vyššie spomínaní RUDIMENTARI PENI a ich rýchly song - "Radio schizo". O ostatných coveroch nepodám kvôli mojej nevedomosti žiadnu informáciu. Môj sympatický dojem z jeho celkového prejavu sa ešte len vyšperkuje pri rozdávaní textov jeho piesní. Tie našli úkryt v útlom fanzinovom zošítku navrch obsahujúcom aj stručný opis Mišovej Štichovej cesty k skladaniu piesní prostredníctvom využitia akustickej gitary. Pre mňa osobne sa jedná bez zbytočného zveličenia o vrchol tohto akustického bloku... 

Celá recenzia TU.


Dve poznámky:

Skladba "Prehltni vlas" je o tomto: Je mnoho vecí, ktoré nám nie sú veľmi po chuti, no musíme ich prehltnúť. Je veľa situácií, ktoré sa  podobajú "prehĺtaniu vlasu".  Mnoho krát musíš spraviť kompromis a čím si starší, tým je ťažšie odolať tomu.

A ku tým zvyšným coverom len toľko, že som sa pokúsil zahrať skladbu "Punk rock" od kapely ROVNOU CHODBOU a druhý cover bol zase song "Hate the police" od americkej 80´s punk kapely THE DICKS.



Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára