nedeľa 8. mája 2016

Ján Budaj - "Bratislavský chodec" (1981)


V roku 1981 vyšiel v edícii "Grupák Budajov" autorský samizdat Bratislavský chodec, ktorý sa zaoberá sociálnym urbanizmom a kontextualizovaním východoeurópskych reálií či reliktov z obdobia socializmu.

Text má charakter vnútorného monológu a dopĺňajú ho Budajove fotografie z Bratislavy. V texte sa prechádza mestom a komentuje architektúru spôsobom ktorý rozvíja ďalšie významové súvislosti.

(Info vyňaté z bulletinu ku výstave)


Xeroxovanú kópiu samizdatu som získal na výstave venovanej Jánovi Budajovi a umeleckej skupine s názvom:

Ján Budaj & Dočasná spoločnosť intenzívneho prežívania - PRACOVNÁ PAMÄŤ.




Nedávam sem link na stiahnutie, zašlem iba vážnym záujemcom na požiadanie cez email.




Ján Budaj v 70-tych 80-tych rokoch pôsobil v bratislavskom podzemí, najprv v okruhu revoltujúcej mládežníckej skupiny, ktorá sa sformovala do básnickej skupiny Degenerovaná generácia, neskôr fungovala pod názvom Dočasná spoločnosť intenzívneho prežívania a bola inšpirovaná neoavantgardou.

Budaj sa snažil prepájať alternatívne komunity, outsiderov, literárne prostredie a v kontakte bol aj s katolíckym disentom. Priebežne sa venoval publicistickej činnosti a rozsiahlej produkcii samizdatov. Angažoval sa aj v ekologickom hnutí a patril medzi zakladajúce osobnosti VPN.


Info o Jánovi Budajovi:

http://www.osobnosti.sk/osobnost/jan-budaj-80

----------------------------

Ján Budaj was active on the Bratislava underground scene in 70´s and 80´s. He was active in contemporary art scene, he engaged in journalistic activities and extensive production of samizdats. He kept in touch with the literary scene, significantly participating in the political dissent activities and also cooperating with the catholic dissent and Secret Church. later he engaged with the ecological movement and was active in politic activities during the Velvet Revolution in Czechoslovakia.

Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára