streda 10. decembra 2014

JPN "Niektorí spasitelia sú všetci rovnakí" (2007)

JPN - Ježišovi pivo nelej. Punk/thrash kapela z Blavy hrajúca od začiatku nultých rokov. Dve basy, bicie, krik a rev, kazoo, kritické texty, sranda, politika, alkohol...


"Kapela vznikla v marci 2002 na základe výroku neskoršieho ideového vodcu kapely, Vratka R.: "Akože ďakujem za ocenenie, ne? a dúfam, že nebudeme posledná punková kápela v tomto vysielaní." A tak pod vedením skúseného manažéra (ďalej len Karolko), ktorý chce však radšej zostať v ústraní, zohnali bubeník Romčo a spevák Kvaso, skúsení to harcovníci slovenského punkrocku basistu Krivosha. Presnejšie, on sa zohnal sám, keď vyhral celoštátne kolo televíznej súťaže Basisti na ulici. Pre zachovanie správneho punkového imidžu odmietli profesionálnu skúšobňu v slovenskom rozhlase a začali skúšať v nevykurovanej garáži s dvoma surfami a skriňou. Po zavrhnutí v poradí siedmeho adepta na gitaristu (nebol dosť tvrdý rebel - preriekol sa, že raz pil pivo z pohára!!!) to s profesionálnym rastom kapely vyzeralo dosť zle. Ale potom mal Romčo narodeniny a ako darček dostal od rodičov noc so striptérom. Okrem iného sa z neho vykľul milovník baletu a strašne drsný rebel. Karolko bol nadšený, kapela tiež, a tak mohol Peťo odštartovať vlak úspešnej kariéry v šoubiznise. Choreografovi kapely robilo trošku starosti, ako do pódiových kreácií zakomponuje Peťovu tretiu ruku, našťastie je to však chalan šikovný a dohodol sa s ním, že ju bude na koncerty zakrývať hrubou vrstvou mejkapu.
Tvorba kapely sa začala potešiteľne rozširovať, hudobne čerpala hlavne z ľudovej slovesnosti a propagandistickej piesne obdobia Prvej republiky. Karolko však nezabúdal sledovať najnovšie trendy v modernej hudbe a zapracovávať ich do piesní. Textovo kapela vychádza, ako už bolo povedané, hlavne z rebelských myšlienok ideového führera so snahou o čo najväčšie pobúrenie nálad zkostnatelej staršej generácie. Podobné ciele mal sledovať aj názov kapely, a tak po nekonečných konzultáciach s marketingovými poradcami vzniklo "Ježišovi pivo nelej". Karolko totiž dúfa, že keď sa o názve dozvie pápež, vyzve kapelu na wrestlingový súboj (ktorý, aj keď bude mať navrch, Jano Paľo napokon prehrá) a to bude ten správny impulz na zvýšenie predajnosti albumov, plagátov a čeleniek s logom kapely.
Prvý koncert mala kapela odohrať v rámci kampane Punkrock Volieb zameranej na podporu volebnej účasti u občanov v podôchodkovom veku. Organizátori však, najmä keď uvideli drsný rebelský imidž kapely, usúdili, že by to mohlo mať na našich (o mnoho) skôr narodených občanov opačný efekt - teda, že by na základe silnej agitácie mohli začať zakladať anarchosyndikalistické odbory, páliť kostoly, či prinajhoršom pľuť žuvačky na zem!
Zvesti o jedinečnej kapele sa aj napriek tomu šírili po celej Bratislave, a preto pre tak ostrieľaného manažéra, akým bezpochyby Karolko je, nebolo žiadnym prekvapením, keď dostal ponuku na show na honosnej oslave narodenín jedného z bossov levočského podsvetia vo vykričanom salóne na pobreží. A show to bola prvotriedna, ku koncu už nebolo jediného mafiána, čo by nepogoval, jedného zo zúčastnených ministrov dokonca musela odviezť sanitka; zlomil si kľúčnu kosť, keď skákal salto z pódia do davu. Na jeho počesť kapela zahrala titulnú pesničku z filmu Bieli muži nevedia skákať, čo obecenstvo ocenilo mohutným potleskom a salvou do stropu.
Po tejto bombastickej ukážke hudobného a pohybového nadania sa ponuky na ďalšie koncerty len tak hrnuli, tak napríklad môžme spomenúť koncert vo Vatikáne na polnočnej vianočnej omši (pápež zbabelec, sa ani neukázal ani po niekoľkých hlasných výzvach obecenstva a ani po rituálnom pálení voodoo figuríny s jeho podobou), či ako predkapela BeeGees na novoročnom Koncerte proti sirotám. V súčasnej dobe vyjednávajú s vydavateľstvom o vydaní DVD albumu a s vládou SR o zavedení špeciálnych autorských právach pre kapelu (okrem iného by mali obsahovať sadzobník poplatkov za popiskovanie si basových liniek v sprchách a hypermarketoch). V prípade záujmu o vystúpenie píšte na horeuvedenú adresu. Kapela môže vystupovať každý deň v týždni okrem soboty v čase od 14:30 do 21:30, ďalej okrem 29.2., 14.3. a druhého štvrtku v mesiaci (letný slnovrat). Termíny si treba rezervovať s približne jedenásťtýždňovým predstihom, ďalšie podmienky a požiadavky zašleme za obálku a štvorkorunovú známku."






http://uloz.to/xh3LZLSq/jpn-zip





-----------------------------


Punk-rock/thrash band from Bratislava playing during 00´s.


Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára