štvrtok 1. septembra 2011

V/A - Demobilizacija /Underground Lithuania/ (1993) / + Litovské zápisky

Myslím, že táto kompilácia bola vôbec prvá nahrávka na ktorej som počul litovské punkové kapely. Teda konkrétne dve - TURBO REANIMACIJA a SILVIJA I IZVRAŠČENCAI. A obe som si zamiloval.
A trochu neskôr som natrafil na nejaké nahrávky kapiel INVAZIJA a 7" singel bandy MARICHUANA. Ok, to už bolo dávno. Ale rád si ich  pustím aj dnes.


V Litve som sa po prvý raz ocitol v roku 2004. Hrali sme vo Vilniuse s v Green clube s kapelou S.I.K.A. v rámci nášho posledného turné a koncert nám robili veľmi pohodoví ľudia zo ska-punk bandy DR GREEN, niečo ako takí naši punkovejší POLEMIC :)

O dva roky neskôr, v lete 2006, som strávil časť prázdnin v Litve v prírode, v jednom letnom tábore ako animátor/vedúci - v podstate to bola zároveň taká pedagogická prax, keďže som v tom čase študoval na Pedagogickej fakulte. Záver tohto tábora vrcholil rozlúčkou na festivale ROKO NAKTYS, čo bol rockový festival z line-upom kapiel prevažne z Litvy, Lotyšska, ale aj zo Škandinávie. Festival prebiehal na krásnom mieste neďaleko jazera, okolie ktorého, ako mi ktosi vravel, slúžilo v dávnych-pradávnych časoch ako obetné/kultové miesto. Hudobne ma tam však takmer nič nezaujalo. Slabé rock/metalové kapely, niečo bolo aj na hranici pop/rocku...no, najlepší z toho boli asi BIX - legenda miestnej alternatívnej scény.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m5vdi1KnfU1rn91fno1_1280.jpg 































Po skončení tábora som ešte pár dní cestoval po Litve a Lotyšsku (report z Lotyšska nájdeš na inom mieste tohto blogu), navštívil som Vilnus, hrad Trakai, mesto Kaunas, kde som spal u kamoša z tábora (bol to veselý Dán so silným sklonom k alkoholizmu) v jeho prenajatom byte na škaredom, socialistickom, šedivom, ošarpanom sídlisku. A jednu noc som strávil pri meste Šiauliai a stanoval som pod miestom s názvom "Kryzių Kalnas" - "Hora krížov", kde som zase ja prichýlil do stanu jedného mierne dezorientovaného japonského turistu. Hora krížov je silné, magické, duchovné miesto - kopec na ktorom sú tisíce a tisíce krížov rôznych veľkostí z dreva, kovu, plastu...a pomedzi ne kde-tu postavená socha Krista. Je to miesto, ktoré si Litovci zachovali aj počas Sovietskej okupácie a bolo symbolom ich vzdoru. Litovci počas stáročí stavali kríže na tento kopec, poväčšine hlavne v ťažších časoch, s nádejou v lepšiu budúcnosť, ale aj ako symbol svojej viery.




"Hora krížov"




Hrad Trakai

(obe fotky sú z netu, foťak (tobôž mobil s foťákom) som sebou vtedy nemal, pozn. Mišo) 


No hej, cestou som samozrejme hľadal aj nejakú litovskú punkovú muziku - a to už od Varšavy, cez ktorú som do Litvy prestupoval.
Rád by som bol objavil vinyly novovlnných ANTIS, FOJE, alternatívcov BIX, či punks TURBO REANIMACIJA, SKAT a iných. Žiaľ, nemal som moc šťastie (na rozdiel od Lotyšska, kde som toho našiel kopu). Ale ku pár veciam som sa dostal nakoniec výmenami, keď som neskôr robil niekoľkým litovským kapelám koncert v Blave. A niečo toho som zavesil aj tu na blog, veď pohľadaj.

Ok, trochu som sa rozpísal. Stačí, myslím. Je čas na muziku.
Laukiame iš jūsų.



V/A - Demobilizacija (Underground Lithuania) (1993)

























Tracklist

A1 Turbo Reanimacija – Amen (Amen)
A2 Turbo Reanimacija – Iliuzinė Laimė (Illusion Of Happiness)
A3 Turbo Reanimacija – Apie Judėjimą (About The Movement)
A4 Turbo Reanimacija – Tegul Ateina Laisvė Blogiui (Let Freedom For Evil Come)


B1 Silvija & Izvrascencai - Nauja Viltis Mirusiai Scenai (New Hope For Dead Scene)
B2 Silvija & Izvrascencai – Liepos 30 Diena (On The 30th Of July)
B3 Silvija & Izvrascencai – Eikit Šikt (Go To Shit)
B4 Silvija & Izvrascencai – Zadusevnas Gabalas (Traditional) --


http://www.mediafire.com/?q8d4y241hr8jcrq


--------------------------------------------------------------

Info:
http://s.dsimg.com/Turbo-Reanimacija-Silvija-Izvrascencai-Demobilizacija/release/1777093

(...this is rip from tape, not from vinyl.)



Mišo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára